Породична Винарија Орлић

О нама

Загонетке које крију виногради и ткања винове лозе, нетакнуте и дивље, лутају кроз природу и не престају да нас задивљују, те је некад потребно да прође много времена како би их изабрале вичне руке у којима ће се скрасити. Пронаћи склад и посебност тамо где је други не виде, заправо је вештина ретких. Зато ни не чуди што су тајне „Породичне винарије Орлић“ нашле свој дом на самим капијама Карпата, у подножју Вршачких планина, у очима оних који су препознали важност неге и очувања свих изобиља које овај вински крајолик са собом носи.

Безвременост и богаство ових предела мамило је и задржавало многе. Још као дете, могао је да ужива у раскоши ове долине чувени сликар Роберт Хамерстил, чији су корени били урасли у само тло Гудурице, која је била родно место његове мајке. Трагови нераскидиве везе између чувеног аустријског сликара и банатске гудуре сачувани су у  музеју који се налази недалеко од винарије. О моћи и утицају које је вински нектар са ових простора имао сведочи и чињеница да се некада цена вина у Европи одређивала баш по угледу на цене вина у Гудурици.

Прича ове долине добија свој обрт и нови почетак 2021. године, улагањем капитала и енергије у чувени објекат и подрум „Гудуричка прича“, од стране породице Орлић.  Вођство, као и процес оживљавања подрума и  прозиводње винарије, преузима тим младих људи и енолога са искуством, којем је од првог дана приоритет био очување и унапређење већ постојеће винске традиције.  Од тада „Чувари винске традиције“ своје знање, рад и преданост подређују великој жељи да гудуричко виногорје постане незаобилазна тачка на мапи вина Европе, али и да се настави и побољша производња врхунских вина.

Удружене заједно, нова покретачка енергија и стручно иксуство људи, изнедриле су плодоносну спону између савремене опреме и вишедеценијске културе производње вина и ракије. Подрум „Породичне винарије Орлић“ данас располаже капацитетом од 60.000 литара, као и са 10 хектара винограда који су у активној обради.